Ahmad

Efter månader på kajen i Pireus, Aten och i flera andra tillfälliga grekiska läger lyckades Ahmad bli en av de strax över 7 000 personer som hittills fått ta del av The EU Relocation Programme. Men tiotusentals människor är kvar i limbo i Grekland. Ahmad har fått asyl i Holland. Men det är svårt att leva ett vanligt liv när man är syrisk flykting i Europa 2017.

Nasser

Nasser är kvar i Turkiet. Han försökte komma med en ny båt över havet innan vägen mellan Turkiet och Grekland stängdes, men innan han hade möjlighet blev det för sent. Nu kämpar han med sorg, förluster och fattigdom. Drömmen om EU har han kvar.

Dyaa

Dyaa är kvar i Turkiet och försöker precis som Nasser jobba ihop pengar för att någon gång i framtiden ta sig till Europa. Men det är svårt och hans lön räcker knappt till mat eller uppehälle.

Rabiaa

Rabiaa bor i Cottbuss, Tyskland och talar flytande tyska. Han är målsägande i det pågående brottmålet mot den ryska kaptenen som misstänks ha tagit livet från hans fru och tre barn. Rabiaa har fortfarande inte hittat Lamis och Abdullahs kroppar.

Wasim

Wasim, Aymans bror, bor i södra Tyskland och arbetar som mekanikingenjör. Hans fru och lilla dotter är kvar i Syrien, han hoppas att de ska återförenas med honom. Aymans fru Ruba och hennes fyra barn har lyckats fly från Qudsaya till sina släktingar i Damaskus. Men Ruba har inte gett upp hoppet att Ayman ska hittas levande och vill lämna familjen för att söka efter Ayman i Turkiet.

Doktorn

Doktorn och hans familj har efter ett och ett halvt års väntan fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. De bor i Köping och sönerna går i svensk skola och förskola. Doktorn och hans fru ska läsa svenska för akademiker med inrikting medicin och vill börja arbeta som farmaceut respektive radiolog i Sverige snart. I en 15 minuter film som vi gjort och som visas på utställningen ”I’m Alive” på Tekniska museet i Stockholm och på House of Sweden på svenska ambassaden i Washington berättar Doktorn om sitt arbete med båtarna. Under vernissagen för ”I’m Alive” delade han sin historia direkt med kulturminister Alice Bah Kuhnke, som invigde utställningen.

Ella på URA

Ella på United Rescue Aid hjälper fortfarande flyktingbåtar i nöd att komma i land säkert. Hennes organisation har också startat en lokal förgrening på Lesbos för att bistå med hjälparbete kring lägren.

Temeteron

Fartyget ligger kvar i Tripoli, delar av besättningen sitter i libyskt häkte. Ryssland har lyckats få vissa besättningsmän utlämnad, Ukraina har tagit hem sina samtliga landsmän. Turkiska advokater har lämnat in en rättsframställan till åklagarmyndigheten i Dikili för att väcka åtal för dråp mot kaptenen på Temeteron. De yrkar på det hårdaste straffet livstid – för varje omkommen person.

Smugglarna

De smugglare, samt ett stort antal taxichaufförer, som hanterade Båt 370 är under utredning hos distriktsåklagaren i Dikili.